1. wysmaruj okragla forme maslem rozpuszczonym i uloz na nim platy ciasta filo, smarujac kazdy po kolei maslem. Czyli jeden plat, smarujemy maslem, drugi – smarujemy itd az zakryjesz dno.
2. zmiel orzechy w mikserze z cynamonem i cukrem. Uloz polowe na ciescie..
3. teraz druga warstwa ciasta filo.
i znow powtroka, plat – smarujemy maslem, plat, smarujemy.
4. i tu powtorka jak przy pierwszej warstwie.
5. Teraz posmaruj dokladnie ciasto, ktore wystaje poza forme. Europejskie przepisy mowia o ucieciu ciasta ale orgynalne przepisy pokazuja nam, ze nawet w restauracjach ciasto zagina sie do srodka, aby go nie wyzucac, przez oszczednosc i takze dzieki temu uzyskamy ciasto bardziej zwarte gdyz przy krojeniu orzechy nie rozsypia sie na boki, beda scisniete warstwami ciasta.
6. tak zlozone ciasto, smarujemy obficie maslem.
7. Kroimy przed pieczeniem, gdyz po upieczeniu, ciasto jest tak kruche, ze rozpadloby sie na kawalki przy krojeniu..
8. Ozdabiamy orzeszkami..Mozna tez posypac sezamem lub pistacjami, wiorkamii , jak kto lubi.
9. Pieczemy okolo dwoch godzin w temperaturze 140 stopni C.
Po upieczeniu, jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. Czekamy do ostudzenia, gdyz wtedy bedzie ono trzymalo sie kupy, inaczej, cieple jeszcze, rozpada sie i orzechy wypadaja.
przechowywac w lodowce.
Smacznego!!!