Schab karkowy umyć umieścić w siateczce masarskiej,(potrzebna pomoc drugiej osoby).
Z 3 litrów wody 180g pektosoli,łyżeczki pieprzu,
ziela angielskiego,liści laurowych,czosnku granulowanego i zmiażdżonych ząbków czosnku
sporządzić zalewę do peklowania.Do peklowania użyć naczynia ze stali nierdzewnej,szklanego,kamionkowego lub plastikowej miski w miarę możliwości z przykryciem.Schab włożony w siatkę masarską ułożyć w naczyniu,zalać zalewą peklującą,tak aby
był całkowicie przykryty,obciążyć talerzykiem odstawić w chłodne miejsce na 3-7 dni przynajmniej raz dzienie
obracając schabem.Po procesie peklowania schab
ułożyć w garnku w którym będzie gotowany zalać
zalewą w której się peklował gotować na maleńkim
ogniu od momntu zagotowania 40 minut.Studzić w
zalewie.Po ostygnięciu osączyć,dostudzać w lodówce.