Bananowy wieniec w czekoladzie

Reklama

Opis przygotowania

W przygotowanym naczuciu przesiac make z proszkiem i soda. Maslo calkowicie rozpuscic i schlodzic. Cytryne spazyc i zestrzec skorke na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzec z polowa szklanki cukru, cukrem wanilinowym i maslem na piane. Banany obrac, pokroic na kawalki, np. na kosteczke, wrzucic do miski. Banany skropic sokiem z polowy cytryny, dodac jogurt, odrobinke soli, smietane, i reszte cukru, wszystko zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Do masy jajecznej, dodawac stopniowo mase bananowa, ciagle mieszajac – najlepiej drewniana lyzka, nastepnie w ten sam sposob dodawac make (po trochu, ciagle mieszajac lyzka). Dodac skorke z cytryny i dokladnie wymieszac. Forme wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka tarta. Piec 40-50 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjac z piekarnika i pozwolic by ostyglo. Do rondla wrzucic 50 g masla. Wstawic garnek na palnik i podgrzewac w sredniej temperaturze. Gdy maslo juz prawie sie rozpusci, wrzucic kostki gorzkiej czekolady i intensywnie mieszac. Polewa jest gotowa, gdy obydwa skladniki idealnie sie polacza. Nie zagotowywac. Zdjac z palnika, gdy masa dobrze sie rozpusci i wylac bezposrednio na ciasto. Polewa ladnie sie blyszczy, a najpiekniej, gdy jest ciepla. Gdy ciasto przestygnie, ostroznie wyjac z formy i polac polewa czekoladowa. Przepis na polewe czekoladowa znajdziesz w zbiorze moich przepisów. Wieniec jest bardzo wilgotny i przez kilka dni zachowuje swoj aromat i swiezosc. Wieniec mozna upiec w formie na babke.

Składniki

  • 2 szkladnki maki pszennej,pol kostki masla (125g),
  • niepelna szklanka cukru (ok 3/4),
  • 5 malych, dojrzalych bananow (lub 3 duze),
  • 3 wieksze jajka,
  • otarta skórka z calej cytryny,
  • sok ze swiezo wycisnietej polowy cytryny,
  • 1 op cukru wanilinowego (16g),
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego,
  • 1 lyzka smietany 30% (mozna pominac)),
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • lyzeczka sody,
  • szczypta soli;
  • Polewa czekoladowa:
  • 50g dobrej jakosci masla,
  • 100g dobrej gorzkiej czkolady Wawel Dark 70%.

Podobne przepisy do Bananowy wieniec w czekoladzie