W przygotowanym naczuciu przesiac make z proszkiem i soda. Maslo calkowicie rozpuscic i schlodzic. Cytryne spazyc i zestrzec skorke na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzec z polowa szklanki cukru, cukrem wanilinowym i maslem na piane. Banany obrac, pokroic na kawalki, np. na kosteczke, wrzucic do miski. Banany skropic sokiem z polowy cytryny, dodac jogurt, odrobinke soli, smietane, i reszte cukru, wszystko zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Do masy jajecznej, dodawac stopniowo mase bananowa, ciagle mieszajac – najlepiej drewniana lyzka, nastepnie w ten sam sposob dodawac make (po trochu, ciagle mieszajac lyzka). Dodac skorke z cytryny i dokladnie wymieszac. Forme wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka tarta. Piec 40-50 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjac z piekarnika i pozwolic by ostyglo. Do rondla wrzucic 50 g masla. Wstawic garnek na palnik i podgrzewac w sredniej temperaturze. Gdy maslo juz prawie sie rozpusci, wrzucic kostki gorzkiej czekolady i intensywnie mieszac. Polewa jest gotowa, gdy obydwa skladniki idealnie sie polacza. Nie zagotowywac. Zdjac z palnika, gdy masa dobrze sie rozpusci i wylac bezposrednio na ciasto. Polewa ladnie sie blyszczy, a najpiekniej, gdy jest ciepla. Gdy ciasto przestygnie, ostroznie wyjac z formy i polac polewa czekoladowa. Przepis na polewe czekoladowa znajdziesz w zbiorze moich przepisów. Wieniec jest bardzo wilgotny i przez kilka dni zachowuje swoj aromat i swiezosc. Wieniec mozna upiec w formie na babke.