Banany w cieście

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO: Miksujemy mleko, mąkę, jajko, oba cukry i kakao. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki, więc jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, jeśli za gęste – dolewamy mleka.
Obrane banany dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na dość głębokim oleju (sięgającym mniej więcej do połowy banana) po około 5 minut z każdej strony.

POLEWA: Podgrzewamy w rondelku na małym ogniu mleko, dodajemy masło, cukier, na koniec kakao. Podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Wykładamy banany na talerze, oblewamy polewą. Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Składniki

  • 4 banany
  • CIASTO:
  • 1/2 szkl. mleka
  • ok. 3/4 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • POLEWA:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Banany w cieście