Barszcz biały

Reklama

Opis przygotowania

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiany kolor. Kiełbasę białą obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę i zakwas, dodajemy boczek i kiełbasę, liść laurowy, majeranek, pieprz, sól. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Śmietanę rozrabiamy w szklance z kilkoma łyżkami zupy i mąki. Wlewamy do zupy mieszając. Zagotowujemy i podajemy z jajkiem. Smacznego.

Składniki

  • ok. 1 litra wody25 g boczku
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • zakwas gotowy z butelki
  • pół marchewki
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka oleju do podsmażania boczku
  • 4-5 jajek

Podobne przepisy do Barszcz biały