Barszcz ukraiński lub barszcz białoruski

Reklama

Opis przygotowania

Umyte i obrane warzywa pokroić w paski.
Włożyć do garnka ,zalać wodą gotować do miękkości
na małym ogniu.Po 40 minutach dodać odsączoną
z zalewy i opłukaną fasolę.Pod koniec gotowania
dodać obrane i pokrojone w krążki ogórki
kwaszone.Całość doprawić koncentratem pomidorowym
dodać sól i pieprz do smaku.Na talerzu zabielić
śmietaną posypać posiekaną natką z pietruszki.

Składniki

  • Włoszczyzna z kapustą5 średniej wielkości buraków czerwonych
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Śmietana 18% (do zup)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Natka z pietruszki
  • (wersja jarska)
  • można też ugotować barszcz na mięsie.

Podobne przepisy do Barszcz ukraiński lub barszcz białoruski