ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

Reklama

Opis przygotowania

Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo…. obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać.

Składniki

  • mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • kartonik soku pomidorowego 1l
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)

Podobne przepisy do ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA