Biedronka

Reklama

Opis przygotowania

1. Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.

2. Białka ubić. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.

3. Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

4. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.

Składniki

  • Jasne ciasto:3 szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • kost. margaryny,
  • 1 jajko.
  • Ciemne ciasto:
  • 3 jajka,
  • szkl. gęstej śmietany,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • łyżeczka sody.
  • Krem:
  • 1/2 l mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej.
  • Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa,
  • 1 op. biszkoptów.

Podobne przepisy do Biedronka