Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na oleju z kostką bulionową, namoczoną fasolę gotujemy osobno. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć,cebulę pokroić w kosteczkę oprószyć mąką i podsmażyć na tłuszczu z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą i kiełbasą, dodać przecier i śmietanę, doprawić i jeszcze chwilę dusić.
Pulpety:
Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami, doprawić i formować malutkie kuleczki.
Bulion cielęcy rozpuścić w 2 szklankach wody i ugotować w nim pulpeciki, przed podaniem dodać je do bigosu i delikatnie przemieszać.
W oryginalnym przepisie mięso na pulpeciki było z cielęciny ja zastąpiłam je drobiowym i gotuje w bulionie cielęcym z kostki (bardzo aromatyczny jest z knorra) i myślę że zamiana jest dobra.
Smacznego.