Bigos z papryki

Reklama

Opis przygotowania

Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na oleju z kostką bulionową, namoczoną fasolę gotujemy osobno. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć,cebulę pokroić w kosteczkę oprószyć mąką i podsmażyć na tłuszczu z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą i kiełbasą, dodać przecier i śmietanę, doprawić i jeszcze chwilę dusić.

Pulpety:
Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami, doprawić i formować malutkie kuleczki.
Bulion cielęcy rozpuścić w 2 szklankach wody i ugotować w nim pulpeciki, przed podaniem dodać je do bigosu i delikatnie przemieszać.
W oryginalnym przepisie mięso na pulpeciki było z cielęciny ja zastąpiłam je drobiowym i gotuje w bulionie cielęcym z kostki (bardzo aromatyczny jest z knorra) i myślę że zamiana jest dobra.
Smacznego.

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki10 dag fasoli
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • papryka mielona
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • kostka bulionowa mięsna
  • pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • papryka w proszku
  • 1 kostka bulionu z cielęciny

Podobne przepisy do Bigos z papryki