Bigos ze Słotkiej i Kiszonej Kapusty

Reklama

Opis przygotowania

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować.

► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.

► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie.

► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.

Składniki

  • 1 Główka słodkiej białej kapusty (poszatkować)2 Kg. Kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 Kg. Mięsa wieprzowego (karkówka)
  • 300 gr. Żeberek
  • 150 gr. Wędzonego boczku (pokroić w kostkę)
  • 300 gr. Kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 gr. Pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 Duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 gr. Koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 Łyżeczka śmietany
  • 3 Liście laurowe
  • 4 Ziarenka ziela angielskiego
  • Kminek
  • Majeranek
  • Przyprawa do bigosu
  • Przyprawy: Papryka / Słodka i Ostra
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Bigos ze Słotkiej i Kiszonej Kapusty