Biszkopt kakaowy

Reklama

Opis przygotowania

Formę (piekłam w blaszce 25×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąki przesiać z dodatkiem soli, proszku do pieczenia i kakao. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puszystą, białą masę dodając po 1 łyżce wody i aromat. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę pod koniec dodając resztę cukru i przełożyć do żółtek. Następnie wsypać mąkę – można na raz – i łyżką delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość zagarniając masę od dna do góry. Masę wylać na blaszkę. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Po ostudzeniu przekrawamy na 2-3 blaty. Łatwiej będzie przekroić biszkopt jeśli upieczemy go dzień wcześniej. Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 250ml

Sukcesem puszystego biszkoptu jest staranne utarcie żółtek z cukrem i ubicie piany z białek na bardzo sztywną pianę.

Składniki

  • 4 świeże, duże jajka kurze,3/4 szkl. mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki kakao naturalnego Wawel
  • kilka kropli aromatu rumowego,
  • 6 łyżek lodowatej wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Podobne przepisy do Biszkopt kakaowy