Boczek rolowany – domowy

Reklama

Opis przygotowania

Z zakupionego boczku ostrym nożem ściąć skórę,
boczek umyć,osuszyć.Zmiażdżyć 5 ząbków czosnku,zmieszać z solą,majerankiem i pieprzem.
Osuszony boczek rozbić lekko tłuczkiem do mięsa,
natrzeć dwustronnie mieszanką przypraw,Odstawić
na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie boczek
posypać od środka żelatyną spożywczą (która ładnie
skleji roladkę boczkową umożliwiając krojenie
bez strzępienia ,rozpadania).Zrolować boczek,
zesznurować nicią gastronomiczną,umieścić w
żaroodpornym naczyniu,podlać niewielką ilością
wody.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st.
na 1,5 godz.Ostudzić,spożywać.
(odkrojoną skórę z boczku można wykorzystać ,dodając ją np.do gotowanej kapusty.)

Składniki

  • 1 kg chudego boczkumajeranek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(grubo mielonego)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej do mięs

Podobne przepisy do Boczek rolowany – domowy