Boczek zwijany

Reklama

Opis przygotowania

Od boczku odkroić skórę, następnie umyć go osuszyć i natrzeć z obu stron roztartym czosnkiem i solą.
Stronę na której nie było skóry opruszyć dokładnie przyprawami a na wierzchu rozłożyć listki laurowe. Całość przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zdiąć listki a mięso zwinąć ściśle w roladę i związać nicią kuchenną (ja użyłam siatki do wędzenia szynki). Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić gorącą wodą. Wstawić do piekarnika i piec około 70 minut w temp. 190 st.C.
Przed pokrojeniem usunąć nić (siatkę)

Składniki

  • duży płaski kawałek surowego boczkuząbek czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • przyprawa grill klasyczny
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków laurowych

Podobne przepisy do Boczek zwijany