Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 2 szkl płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.