Brokułowa z pleśniakiem

Reklama

Opis przygotowania

Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 2 szkl płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.

Składniki

  • 3/4 szkl. łodyg brokuła (bez zdrewniałych części)3/4 małych różyczek brokuła
  • 1 mała lub 1/2 większej cebuli
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 2-3 łyżki pokruszonego sera typu Roquefort (ew. polski Lazur, Rokpol)
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

Podobne przepisy do Brokułowa z pleśniakiem