Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5l wrzątku z dodatkiem po pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na pół-twardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż wstążki warzywa, razem ze skórką, blanszować 15s po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek – wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10min. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.