BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko mieszamy z tłuszczem, resztą cukru i solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 °C.

Składniki

  • Ciasto:2.5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru cukru
  • 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)
  • 1/4 szklanki oleju
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • mus jabłkowy
  • Kruszonka:
  • 10dkg cukru
  • 10-15 dkg masła prawdziwego
  • 20 dkg mąki

Podobne przepisy do BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM