Bułeczki z otrębową kruszonką

Reklama

Opis przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. Kruszonka: Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe). Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Składniki

  • Ciasto: 44 dag mąki
  • 10 dag sera śmietankowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag stopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • kruszonka:
  • 5 dag zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 szczypta proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • 1 jajko

Podobne przepisy do Bułeczki z otrębową kruszonką