Bułki zakręcone-wypasione.

Reklama

Opis przygotowania

Masło roztopić i ostudzić. Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać. Do sporej miski wsypać mąkę z oregano i czosnkiem granulowanym, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wbić 4 jajka, wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny. Groszek osączyć z zalewy.Szynkę i ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Pieczarki opłukać,osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Cebulę drobno posiekać.Na oleju podsmażyć pieczarki,pod koniec dodać cebulę.Ostudzić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać,doprawić ziołami prowansalskimi,papryką,solą i pieprzem ziołowym. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz,podzielić na pół i rozwałkować obie na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąty.Rozłożyć na nich farsz zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć rolady z ciasta i farszu.Każdą pokroić na 12 plastrów. Na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć luźno plastry ciasta z farszem. Wierzch ich posmarować pędzelkiem mocząc w rozkłóconym jajku.Posypać ziarnami dyni i ostawić na ok.30 minut do podrośnięcia.Piec pół godziny w 170 stopniach.Można jeść na ciepło i na zimno.W sumie wychodzi 24 sztuki.

Składniki

  • * do ciasta * 1 kg mąki pszennej
  • * 10 dag drożdży
  • * 5 jajek
  • * 2 łyżeczki soli
  • * 2 łyżeczki cukru
  • * 400 ml mleka
  • * 20 dag masła prawdziwego
  • * 1 łyżeczka oregano
  • * 1 plaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • *
  • * na farsz
  • * 35 dag szynki z indyka
  • * 40 dag żółtego sera np.edamskiego
  • * 15 średniej wielkości pieczarek
  • * 1 bardzo duża cebula
  • * 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • * 1łyżka ziół prowansalskich
  • * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • * 1 puszka groszku konserwowego
  • * sól i pieprz ziołowy do smaku
  • *
  • * 5-8 dag wyłuskanych ziaren dyni
  • * olej do smażenia pieczarek
  • *

Podobne przepisy do Bułki zakręcone-wypasione.