Burgery Pyzy

Reklama

Opis przygotowania

Mięso zmielić. Cebule obrać, jedną posiekać, drugą pokroić w krążki, marchew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć posiekaną cebulę i marchew, przestudzić. Oba rodzaje mięsa połączyć, dodać usmażone warzywa, jajko, posiekany koperek i szczypior, 2 łyżki tartej bułki i przyprawy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi rękami uformować 6 spłaszczonych, okrągłych kotletów średnicy bułek (nawet nieco większych bo się wysmażą), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż dobrze się zrumienią. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Bułki przekroić, opiec w tosterze albo w piekarniku. Jedną połówkę bułki posmarować ketchupem, drugą majonezem. Na jednej części ułożyć nieco sałaty, na to gorącego burgera, kilka krążków cebuli i gruby plaster pomidora, przykryć drugą częścią. Podawać na ciepło.

Składniki

  • po 25 dkg chudej wołowiny i wieprzowiny (np. karkówki lub łopatki)1 dość duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • po 2 czubate łyżki siekanego szczypioru i koperku
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego lub ziołowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 6 bułek (mogą być takie specjalne do burgerów albo zwykłe kajzerki)
  • kilka liści sałaty (ja używam lodowej)
  • 2 pomidory
  • majonez i ketchup (albo musztarda lub inny ulubiony sos)

Podobne przepisy do Burgery Pyzy