Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka kroje w bardzo małą kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebule również. Pora w paseczki. Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinie i cebule aż wszystko zmięknie. Dodaje 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaje trochę sera. Sos ma być na tyle gesty żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący. Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej. Naczynie smaruje masłem. Każdą rurkę nadziewam i układam w naczyniu. Tak żeby powstała jedna warstwa. Nadzienia zostało wiec dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem. na gore wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folia aluminiowa. do piekarnika na 180 st na 25 minut. potem zdjęłam folie posypałam warstwa sera i zapiekłam jeszcze 10 minut. Było mówiąc nieskromnie rewelacyjne

Składniki

  • 15 sztuk cannelloni1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • por
  • cebula
  • ser starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • duża śmietana do sosów 18%
  • łyżka musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • masło do wysmarowania formy

Podobne przepisy do Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym