Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie

Reklama

Opis przygotowania

– Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki cukinię, oraz paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
– Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry pomidorki daktylowe razem z ich sokiem, dodajemy oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki natki, gasimy płomień.

Składniki

  • cukiniapapryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorków daktylowych czerwonych
  • liście natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • opcjonalnie pesto domowej roboty z pietruszki (rewelacyjny dodatek!)
  • sól, pieprz do smaku

Podobne przepisy do Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie