Carbonara

Reklama

Opis przygotowania

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osobnym garnku przygotujemy sos. Wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione serki, podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aż serki się rozpuszczą, a mleko zagotuje.
Sos zaprawiamy mlekiem z mąką. W ćwierć szklanki mleka rozrabiamy łyżkę mąki. Przelewamy do sosu przez sitko, energicznie mieszając.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Podajemy posypane startym parmezanem.

Składniki

  • 500 g wędzonego boczku3 duże cebule
  • 2 duże serki topione Hochland (śmietankowe)
  • 500 ml mleka
  • łyżka mąki
  • makaron penne
  • olej
  • sól, pieprz
  • parmezan

Podobne przepisy do Carbonara