Cepeliny ziemniaczane z mięsem

Reklama

Opis przygotowania

1/3 ziemniaków ugotować w mundurkach i zmielić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać, dodać mąkę oraz szczyptę soli. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, 2 łyżki wody oraz przecier, podsmażyć. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać ok. łyżeczki farszu, sklejać kulki. Gotować w osolonym wrzątku opk. 30 min. Podawać z cebulką ze skwarkami.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • olej,
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Podobne przepisy do Cepeliny ziemniaczane z mięsem