Chłodnik mazowiecki

Reklama

Opis przygotowania

1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy. Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.

Składniki

  • 1/2 kg truskawek, 20dag poziomek,
  • 1,5 l wody,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • śmietana.

Podobne przepisy do Chłodnik mazowiecki