Chłodnik truskawkowy błyskawiczny

Reklama

Opis przygotowania

Truskawki opłukać, osączyć, oberwać szypułki. Zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji)dodając trochę cukru – 3-4 łyżki, ale to zależy od własnego smaku i słodyczy owoców. Dolać mleko, miksować jeszcze chwilkę. Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć na 3-4 min. po czym odcedzić dokładnie. Oprószyć go odrobiną soli do smaku i pociąć na mniejsze kawałki. Na talerze kłaść porcje makaronu, zalać chłodnikiem, posypać posiekanymi truskawkami.

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki500 g świeżych truskawek
  • 500 ml zimnego zsiadłego mleka albo kefiru, albo jogurtu naturalnego
  • do smaku: cukier, sól

Podobne przepisy do Chłodnik truskawkowy błyskawiczny