Chłodnik z botwinki

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy na 2h do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • koperek
  • szczypiorek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • maślanka lub kefir
  • łyżka śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Podobne przepisy do Chłodnik z botwinki