Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem

Reklama

Opis przygotowania

Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą. Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku (dla uzyskania jednolitej emulsji). Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.

Składniki

  • filet z kurczakaczubata łyżka przyprawy gyros
  • sałata lodowa
  • pomidorki cherry
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • kuleczki sera mozzarella do sałatek
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Podobne przepisy do Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem