Chrupiąca sałatka z rukoli

Reklama

Opis przygotowania

– Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
– Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra Virginie mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.

Składniki

  • opakowanie rukoli150 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 dag sera gorgonzola
  • 2 małe gruszki w syropie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra Virginie
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Chrupiąca sałatka z rukoli