Chrupiący pstrąg z migdałami

Reklama

Opis przygotowania

Ryby dokładnie sprawić, oczyścić z łusek, wypłukać kilkakrotnie, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć na ok. 1 godzinę. Płatki migdałowe zrumienić lekko na suchej patelni, odłożyć. Rybę oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie obtoczyć w mące pełnoziarnistej dociskając panierkę ręką. Tuszki kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem, smażyć po 7-10 min. z każdej strony. Dobrze zrumienione wykładać na talerz i posypać płatkami migdałowymi. Podawać z ziemniakami i chrzanową marchewką.

Składniki

  • 2 pstrągi (po ok. 30-40 dkg każdy)ok. 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • sok z jednej cytryny
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • olej roślinny do smażenia
  • dodatki:
  • marchewka tarta z jabłkiem, miodem i chrzanem
  • ziemniaki tłuczone z koperkiem
  • koperek i plastry cytryny do dekoracji

Podobne przepisy do Chrupiący pstrąg z migdałami