Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Reklama

Opis przygotowania

Masło posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekane migdały oraz jajko i sok z cytryny, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i wyciąć foremkami ciasteczka( ciasto mimo schłodzenia bardzo się klei, ale da się rozwałkować). Piekarnik rozgrzać do temp. 180st i piec ciasteczka na złoty kolor, po upieczeniu można je dodatkowo ozdobić, ale takie suche i kruche też są bardzo smaczne.

Składniki

  • 35 dag mąki 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 1 jajko
  • 6 dag posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny

Podobne przepisy do Ciasteczka cytrynowo-migdałowe