Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajko, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm, foremka wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp około 190st i piec ciasteczka na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasteczka posmarować lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Lukier: W kubku utrzeć cukier puder z niewielką ilością soku pomarańczowego, sok należy dodawać bardzo ostrożnie bo lukier ma być gęsty.

Składniki

  • Ciasto: 75 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok pomarańczowy
  • dodatkowo do dekoracji skórka pomarańczowa

Podobne przepisy do Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe