Ciasteczkowe pisanki

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajka i śmietanę. Najlepiej na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić najlepiej przez całą noc. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 min w gorącym piekarniku, ja piekłam do momentu zrumienienia. Lukier: Białko jajka ubijać do białości razem z cukrem. Cukier dodajemy porcjami i nie musimy dodać całego cukru, ale musimy kontrolować jego gęstość, lukier ma być gęsty, ale jeszcze płynny. Gotowy lukier dzielimy na porcje, dowolnie barwimy barwnikami spożywczymi i dekorujemy ciastka.

Składniki

  • 25 dag margaryny 1 szklanka o pojemności 220 ml cukru
  • 4 szklanki o pojemności 220 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Lukier:
  • surowe białko z 1 jajka
  • cukier puder około 2 szklanek

Podobne przepisy do Ciasteczkowe pisanki