Ciasto Andzia

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i kolejno żółtka,mąkę z proszkiem,kakao i olej. Ciasto wylać na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.

Biszkopt jasny:
Z podanych składników ubić biszkopt i upiec na złoty kolor.

Masa kokosowa:
Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

Masa toffi:
Mleko w puszce gotować 2,5 godziny. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem. (Puszkę otwierać po całkowitym ostudzeniu!!!)

Przełożenie:
Biszkopt ciemny>>masa kokosowa>>biszkopt ciemny>>masa toffi>>biszkopt jasny>>polewa czekoladowa.

Składniki

  • Biszkopt ciemny:6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa kokosowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • kostka masła
  • Masa toffi:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • kostka masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne Wawel rozpuszczone w 4-5 łyżkach mleka

Podobne przepisy do Ciasto Andzia