Ciasto bananowe

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na pół. Kawę sparzyć w szkl. wrzątku, przestudzić. Nasączyć oba biszkopty.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Ostudzić, ubić z jogurtem. Gdy lekko stężeje wyłożyć na ciasto. Ułożyć banany pokrojone w plasterki. Przykryć 2 biszkoptem.

3. Śnieżkę ubić z mlekiem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić, dodać do Śnieżki. Wyłożyć na wierzch ciasta. Przed podaniem posypać kawą.

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jajek,
  • szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kawy.
  • MASA:
  • 2 banany,
  • duży jogurt bananowy,
  • 2 łyżki żelatyny.
  • PIANKA:
  • Śnieżka,
  • 200ml mleka,
  • galaretka.

Podobne przepisy do Ciasto bananowe