Ciasto Budyniowo – Chałwowe

Reklama

Opis przygotowania

► BISZKOPT : Białka z jajek ubić z cukrem waniliowym i cukrem na sztywną piankę, miksując pojedynczo dodać żółtka, następnie wolno dosypać, proszek do pieczenia, sproszkowany budyń i mąkę przenną. Blaszkę o wymiarze 38 x 33cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać do blaszki i piec około 35 – 40 minut w 180C / Termoobieg, ( piekłem każdy biszkopt osobno ). Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, przykryć wilgotną scierką i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem, papier posmarować zwilżoną zimną wodą gąbką ( 3 min. odczekać ) i usunąć go ostrożnie.

► 2 ½ mleka zagotować, w pozostałym rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch, dodając na przemian łyżkę ostudzonego budyniu i pokruszonej chałwy. Pierwszy blat biszkoptu obłożyć ⅔ kremu i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać startą czekoladą.

Składniki

  • BISZKOPT6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru (40 g. każdy)
  • KREM
  • 2 budynie waniliowe bez cukru ( 40 g. każdy )
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g. masła
  • 300 g. chałwy waniliowej
  • WIERZCH
  • 50 g. mlecznej czekolady

Podobne przepisy do Ciasto Budyniowo – Chałwowe