► BISZKOPT : Białka z jajek ubić z cukrem waniliowym i cukrem na sztywną piankę, miksując pojedynczo dodać żółtka, następnie wolno dosypać, proszek do pieczenia, sproszkowany budyń i mąkę przenną. Blaszkę o wymiarze 38 x 33cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać do blaszki i piec około 35 – 40 minut w 180C / Termoobieg, ( piekłem każdy biszkopt osobno ). Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, przykryć wilgotną scierką i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem, papier posmarować zwilżoną zimną wodą gąbką ( 3 min. odczekać ) i usunąć go ostrożnie.
► 2 ½ mleka zagotować, w pozostałym rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch, dodając na przemian łyżkę ostudzonego budyniu i pokruszonej chałwy. Pierwszy blat biszkoptu obłożyć ⅔ kremu i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać startą czekoladą.