Ciasto cebulowe

Reklama

Opis przygotowania

Masa cebulowa: Cebulę obrać, pokroić w dość grubą kostkę.
Boczek pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić margarynę, włożyć boczek i podsmażyć. Dodać cebulę, mąkę, kminek i dusić na lekko nagrzanej płycie. Gdy cebula będzie miękka odstawić do ochłodnięcia. Następnie dodać śmietanę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i ugnieść ciasto. Rozwałkować na około ½ cm. Blachę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Blachę dokładnie wykleić ciastem (wraz z bokami). Na ciasto wylać masę cebulową.
Piec około 45 minut w temperaturze 200°C. (Ciasto musi mieć złoty kolor).
Gdy boki zaczną brązowieć, można zmniejszyć piekarnik do 170°C.

Składniki

  • 750g cebuli2 jajka
  • 1 mały kubek gęstej śmietany
  • 100g boczku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki margaryny
  • Sól, pieprz
  • Łyżka kminku
  • Ciasto:
  • 300g mąki przennej
  • 125g margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 4 lyżki mleka
  • Masło do blachy
  • Mąka do blachy

Podobne przepisy do Ciasto cebulowe