Ciasto drożdzowe

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto robimy w jednym garnku.
Margarynę rozpuszczamy, dolewamy do niej mleko i w letnim rozcieramy drożdże. Dodajemy mąkę, cukry, olej, 2 jajka i 1 żółtko łyżką mieszamy ciasto wtłaczając w nie sporo powietrza. Ciasto jest luźne i takie ma być w trakcie wyrastania troszkę zgęstnieje. Odstawiamy na około 2 godz. Wyrośnięte wykładamy na blaszkę, smarujemy białkiem na wierzch układamy dowolne owoce (ten jest z rabarbarem ) posypujemy kruszonką.
Kruszonka: masło stopić i ostudzić, wlać do garnka w którym robiliśmy ciasto, dosypać resztę składników i zabierając resztki ciasta drożdżowego zagniatamy kruszonkę. Piec 35 minut w temp.180st.
Można też upiec w foremkach do keksa posypane kruszonką, będziemy mieć pyszną bułkę do dżemu na kolację.

Składniki

  • ciasto3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125g margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 50g drożdży
  • kruszonka
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce

Podobne przepisy do Ciasto drożdzowe