Ciasto Fale Dunaju z jabłkami i makiem

Reklama

Opis przygotowania

Masło roślinne utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodać zapach cytrynowy. Blaszkę o wymiarach 28 x24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki, ułożyć obrane i pokrojone cząstki jabłka Do reszty ciasta dodać suchy mak, wyłożyć na jabłka, piec w 180 st C około 50- 60 min. Po upieczeniu wystudzić, na wystudzone ciasto wyłożyć krem polać polewą. Wykonanie kremu: Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodając po 1 łyżce serka waniliowego, dalej ucierać, schłodzić w lodówce. Smacznego.

Składniki

  • 1 masło roślinne 250 gram 2,5 szklanki maki tortowej
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 mały zapach cytrynowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 3-4 jabłka
  • Krem:
  • 250 gram masła
  • 300 gram serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Polewa kakaowa do polania

Podobne przepisy do Ciasto Fale Dunaju z jabłkami i makiem