Ciasto Helcia

Reklama

Opis przygotowania

Zagnieść ciasto i wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę. Ugotować budynie, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować, odstawić do przestudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem stale mieszając dodajemy naprzemiennie serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całą masę dokładnie rozsmarowujemy na zimnym budyniu. Pieczemy w 180* przez 40 minut. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową i osypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Składniki

  • CIASTO:2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe
  • MASA SEROWA:
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny
  • 0,5 szkl.cukru
  • 4 serki waniliowe
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • budyń śmietankowy
  • DODATKOWO:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Podobne przepisy do Ciasto Helcia