Ciasto kokosowo-orzechowo-czekoladowe z kremem

Reklama

Opis przygotowania

I ciasto: białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i resztę składników. Masę wyłożyć na blachę i upiec.

II ciasto: ubić pianę z białek dodając pod koniec cukier. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami i upiec kolejny placek.

III ciasto: białka ubić z cukrem, delikatnie połączyć z żółtkami i mąką wymieszaną z kakao i proszkiem d. pieczenia.
Wszystkie placki pieczemy osobno w prostokątnej blaszce w temp. ok.170st.20min.
Po całkowitym przestudzeniu przekładamy masą kremową.

Masa: Żółtka jajek ucieramy z cukrem,wsypujemy mąkę, rozprowadzamy mała ilością zimnego mleka. Dodajemy powoli do całości resztę zagotowanego mleka i mieszając
podgrzewamy do otrzymania gęstego kremu budyniowego. Po wystudzeniu łączymy z masłem i ucieramy na puszysta masę.
Na ciasto kokosowe wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym, nakładamy drugą częścią kremu i placek kakaowy. Całość dekorujemy gotową polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • I ciasto: kokosowe12 dag cukru
  • 12 dag wiórek kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka octu
  • II ciasto: orzechowe
  • 25 dag orzechów drobno krojonych
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżeczka/płaska/proszku d. pieczenia
  • III ciasto: kakaowe
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka/płaska/proszku d.pieczenia
  • 3 łyżki/pełne/mąki
  • cukier waniliowy
  • Masa kremowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki kartoflanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła
  • żółtka z jajek użytych do placków

Podobne przepisy do Ciasto kokosowo-orzechowo-czekoladowe z kremem