Ciasto lane z owocami

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Masło ubić z cukrem waniliowym i żółtkami na puszysta masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dalej ubijając, dodawać żółtka a następnie mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Powkładać owoce (można obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno). Ja użyłam truskawek, ale równie dobrze mogą być to wiśnie, jabłka, brzoskwinie, jagody czy śliwki.

Ciasto piec ok. 50-60 min w temperaturze ok. 160-170 st. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Składniki

  • 6 jajek 200 dag masła / margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Podobne przepisy do Ciasto lane z owocami