Ciasto Mocca

Reklama

Opis przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypywać cukier. Gdy wsypiemy cały cukier znów stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Na koniec partiami wsypywać po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na dużą (25*40) blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut. Biszkopt ciemny robimy identycznie, na koniec dodajemy tylko kakao. Obydwa blaty biszkoptowe studzimy. Zagotować szklankę mleka i gorącym (ale nie wrzącym), zalać kawę rozpuszczalną i cappuccino. Dobrze wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko także schłodzić. Zimne płyny (łącznie 0,6 l ) zmiksować z sernikiem na zimno Delecty przez 3-4 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozsmarować pół sernika, powciskać groszek ptysiowy, z odstępem co 5 cm. Przykryć resztą masy serowej i przykryć ciastem ciemnym. Lekko docisnąć, aby warstwy skleiły się z sernikiem i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na małym ogniu. Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni teflonowej i posypać ciasto. Schłodzić. Najlepiej przygotować dzień lub 2 dni wcześniej. Biszkopt będzie wilgotniejszy i ciasto smaczniejsze

Składniki

  • Biszkopt jasny: 4 jajka
  • 0,75 szklanki mąki pszennej+1 łyżka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecty +0,6 l mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie)
  • 10 płaskich łyżeczek cappuccino w proszku (ja użyłam śmietankowego, ale rumowe też powinno być dobre)
  • 10 dag suchego groszku ptysiowego
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 dag masła
  • ok.8 dag płatków migdałowych

Podobne przepisy do Ciasto Mocca