Ciasto odpustowe

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć drewnianą pałką z 2/3 szklanki cukru do białości. Dodawać na zmianę po 1 jajku i po trochu mąki i proszek do pieczenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba jej natłuszczać. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. Ananasy i wiśnie osączyć. Rozdrobnione rozłożyć na cieście. Do drugiej części ciasta dodać kakao i utrzeć, wyłożyć na jasnym cieście z owocami. Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (termoobieg), na 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Budyń ugotować z 0,5 l mleka (a nie 0,75 l jak podają na opakowaniu), i z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście. Polewy rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i mieszać łyżeczką do uzyskania gładkiej polewy. Posmarować ciasto i dowolnie udekorować. Wstawić na noc do lodówki, na drugi dzień jest smaczniejsze. Ciasto ma smak krówki, lecz nie jest tak słodkie jak typowe ciasto Krówka.Duży wpływ na to mają owoce i fakt, że warstwa masy jest cienka.

Składniki

  • 6 jaj 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • papier do pieczenia
  • puszka ananasów
  • wiśnie drylowane (ze słoika-ok. 200 ml)
  • 1 duży budyń o smaku krówki (ja użyłam Delecty, porcja na opakowaniu na 0,75 l mleka)
  • 0,5 l mleka
  • 2 polewy o smaku krówki Delecty (bez gotowania)
  • 1 masło (25 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki cukru - do budyniu
  • dowolna posypka do dekoracji lub pokruszone orzechy

Podobne przepisy do Ciasto odpustowe