Ciasto przekładane

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec około 30 minut w temp. 170 st. C.

Biszkopt ciemny:
Ubić tak samo jak biszkopt jasny, dodając pod koniec kakao. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut.

Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i nadal ubijając dodać mąkę z proszkiem, mak i kokos. Wylać na dużą blachę i piec około 35-40 minut w temp. 180 st. C.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać jedną szklankę i roztrzepać w nim obie mąki, Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

Sposób przekładania:
Ciasto makowo-kokosowe>>połowa masy budyniowej>>biszkopt jasny>>druga połowa masy budyniowej>>dżem>>biszkopt ciemny>>polewa.

[Dla ułatwienia, dżemem posmarowałam wierzch ciemnego biszkoptu i odwróciłam go dżemem do dołu na ciasto]

Składniki

  • Jasny biszkopt:3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kostka masła
  • pół słoika dżemu

Podobne przepisy do Ciasto przekładane