Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec około 30 minut w temp. 170 st. C.
Biszkopt ciemny:
Ubić tak samo jak biszkopt jasny, dodając pod koniec kakao. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut.
Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i nadal ubijając dodać mąkę z proszkiem, mak i kokos. Wylać na dużą blachę i piec około 35-40 minut w temp. 180 st. C.
Masa budyniowa:
Z mleka odlać jedną szklankę i roztrzepać w nim obie mąki, Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.
Sposób przekładania:
Ciasto makowo-kokosowe>>połowa masy budyniowej>>biszkopt jasny>>druga połowa masy budyniowej>>dżem>>biszkopt ciemny>>polewa.
[Dla ułatwienia, dżemem posmarowałam wierzch ciemnego biszkoptu i odwróciłam go dżemem do dołu na ciasto]