Ciasto przekładane truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić.

2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można posypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.

Składniki

  • CIASTO: 5 jaj,
  • 2 i 1/4 szkl. cukru,
  • 2 i 1/2 szkl. mąki,
  • 20 dag masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.
  • MASA:
  • 600ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe z cukrem,
  • 2 żółtka,
  • 30 dag pełnego mleka w proszku,
  • 17 dag masła,
  • 1/2 kg truskawek.

Podobne przepisy do Ciasto przekładane truskawkami