Ciasto serowo – jabłkowe

Reklama

Opis przygotowania

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie, kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim dno dużej blaszki.

Ser:
Ser zmielić przynajmniej dwa razy. Do sera dodać żółtka, cukier, proszek budyniowy, mleko i utrzeć wszystko mikserem. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowy ser wyłożyć do blaszki wyłożonej ciastem.

Ciasto miodowe:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, rozwałkować i przykryć nim ser. Wierzch ciasta po nakłuwać widelcem. Całość piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

Jabłka:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Włożyć do rondelka, dodać cukier i prażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec prażenia wsypać galaretki zielone i dokładnie rozmieszać.
Jabłka ostudzić, gdy już będą tężeć, wyłożyć je na upieczone ciasto z serem, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wierzch zalać galaretką żółtą i ponownie wstawić do lodówki.

Składniki

  • Kruche ciasto:20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Ser:
  • 80 dkg białego sera
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • Ciasto miodowe:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 8 dużych jabłek deserowych
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki żółte

Podobne przepisy do Ciasto serowo – jabłkowe