Ciasto śmietankowo-owocowe

Reklama

Opis przygotowania

1. jaja ubic z cukrem na biało, dodac przesianą mąkę i wodę, delikatnie wymieszac – upiec biszkopt
2. śmietanę Piątnica ubic z cukrem pudrem, usztywnic wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatyną, ciągle ubijając ostrożnie dodac sok z cytryny
3. rozpuścic galaretki, pokroic ananasy na drobne kawałki a brzoskwinie w piórka
4. spód biszkoptowy nasączyc sokiem z ananasów lub brzoskwiń (a najlepiej obydwoma:) ), wyłożyc masę śmietankową, dowolnie ułożyc owoce, zalac tężejącą galaretką
5. wstawic do lodówki na kilka godzin

Składniki

  • Biszkopt:5jaj
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg maki
  • 2 łyżki wody
  • Masa:
  • 1 duża śmietana 30% do ubijania Piątnica
  • 1 łyżka żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • (na dużą blachę można przygotowac masę z dwóch porcji)
  • Dodatkowo:
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • 2-3 dowolne galaretki

Podobne przepisy do Ciasto śmietankowo-owocowe