Ciasto W-Z

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Tłuszcz, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać dżem, kakao, mąkę, mleko i sodę. Dobrze wymieszać. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 25-30cm. Piec w gorącym piekarniku ok 30-40 minut.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie nadal ucierając stopniowo dodawać po trochę śmietany i kwaśnego mleka.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Wierzch jednego placka posmarować dżemem na dżem wyłożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto:2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 opakowania masła roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Krem:
  • 250 g masła roślinnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek kwaśnego mleka
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne Wawel rozpuszczone w 4-5 łyżkach mleka

Podobne przepisy do Ciasto W-Z