Ciasto z delicjami

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt ciemny;
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem,kakao a na koniec olej. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Biszkopt jasny:
Z podanych składników ubić biszkopt podobnie jak na biszkopt ciemny i upiec na złoty kolor.

Krem cappuccino:
Cappuccino rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki i wlać rozpuszczone i przestudzone cappuccino. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Ostudzony utrzeć z masłem.

Masa karmelowa:
Mleko w puszce wstawić do rondla zalać wodą i gotować 2,5 godziny (wodę w rondlu uzupełniać. Po ugotowaniu ostudzić otworzyć puszkę i jej zawartość utrzeć z masłem.

Galaretki rozpuścić w 600 ml wody.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny>> masa karmelowa>> biszkopt jasny>> krem cappuccino>> delicje>> tężejąca galaretka.

Składniki

  • Ciemny biszkopt:4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • kopiata łyżka kakao
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem cappuccino:
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cappuccino czekoladowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • kostka masła
  • Masa karmelowa:
  • puszka mleka skondensowanego
  • kostka masła
  • Dodatki:
  • 2 opakowania delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe

Podobne przepisy do Ciasto z delicjami