Ciasto:
Margaryn, cukier, żółtka utrzeć do białości. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec dodać pianę, lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min.
Jabłka
Jabłka zetrzeć na tarce. Wodę zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu. Do wysmażonych jabłek dodać kaszę mannę, masło i smażyć, aż kasza rozgotuję się. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Wymieszać i gorące włożyć na placek.
Masa:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce kwaśnej śmietany. Do smaku dodać sok z cytryny.
Ponadto:
polewa
Przełożenie:
ciasto-gorące jabłka-masa (po wystygnięciu jabłek)-polewa