Ciasto z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margaryn, cukier, żółtka utrzeć do białości. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec dodać pianę, lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min.

Jabłka
Jabłka zetrzeć na tarce. Wodę zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu. Do wysmażonych jabłek dodać kaszę mannę, masło i smażyć, aż kasza rozgotuję się. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Wymieszać i gorące włożyć na placek.

Masa:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce kwaśnej śmietany. Do smaku dodać sok z cytryny.

Ponadto:
polewa

Przełożenie:
ciasto-gorące jabłka-masa (po wystygnięciu jabłek)-polewa

Składniki

  • Ciasto:4 jajka
  • 20 dag. cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 20 dag. mąki
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 1 kg. jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • 1 łyż. masła
  • 1 galaretka
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • Ponadto
  • galaretka lub polewa

Podobne przepisy do Ciasto z jabłkami